Onderwijsondersteuning
Bij ISW Westland Praktijkcollege bieden we uitgebreide begeleiding om leerlingen optimaal te laten groeien. Van mentoren tot zorgteams: we zorgen voor persoonlijke aandacht, hulp bij studievaardigheden, profielkeuzes en extra ondersteuning waar nodig. Samen werken we aan het welzijn en de toekomst van iedere leerling.

Mentoruur
Elke klas bij ons op school heeft een mentor. Elke dag is er een dagstart. Dit duurt een kwartier. Hierin bespreken we hoe de dag eruit komt te zien, wat je kan verwachten en kunnen we onderwerpen die spelen met elkaar bespreken. Zo start je de dag goed.
Het mentoruur kan op verschillende manieren worden ingevuld. Er is geen vaste leerstof en de activiteiten kunnen per week verschillen. Het is dus aan de mentor zelf om te bepalen wat er tijdens het mentoruur gebeurt.
Manieren om het mentoruur in te vullen zijn:
- Het aankondigen van activiteiten op school
Een ouderavond, schoolfeest of schoolreisje. - Administratieve zaken
Het uitdelen van portfolio's, nieuwe lesroosters en brieven, of het voeren van IOP-gesprekken. - Spelletjes of andere activiteiten
Leuke spelletjes en activiteiten om elkaar beter te leren kennen. Dit wordt voornamelijk in de onderbouw en aan het begin van het jaar gedaan. - Uitleg over vakkenpakketten en studierichtingen
Dit wordt voornamelijk in de laatste klas van de onderbouw en in de bovenbouw gedaan. Het mentoruur wordt dan gebruikt om te ontdekken wat je later wilt worden of studeren. - Het bespreken van problemen
Bijvoorbeeld een vak wat niet goed gaat of ruzies tussen leerlingen. Dit kan individueel gebeuren, maar ook in groepjes of met de hele klas.
Het mentoruur kan ook gebruikt worden om huiswerk te maken, groepsopdrachten te doen of elkaar te helpen. Voor het mentoruur heb je hierdoor geen boeken nodig.
Ondersteuningscoördinator
Op elke locatie is een ondersteuningscoördinator actief. Onze ondersteuningscoördinator coördineert de zorg in school voor leerlingen met een specifieke ondersteuningsbehoefte. Dit ligt bijvoorbeeld op leergebied (denk aan dyslexie), sociaal-emotioneel gebied of gedragsproblematiek.
Voor ISW Westland Praktijkcollege is de ondersteuningscoördinator:
Mevrouw M. van Westenbrugge, wbe@isw.info.
Dyslexie
Iedere leerling zou het type onderwijs moeten kunnen volgen dat optimaal aansluit bij zijn of haar capaciteiten. Heb je een dyslexieverklaring? Dan krijg je specifieke faciliteiten tijdens overhoringen, toetsen en examens. Denk aan bijvoorbeeld spellingreductie, auditieve ondersteuning en extra tijd.
Begeleidingsteam
Elke schoollocatie beschikt over een begeleidingsteam. Het begeleidingsteam bestaat uit de ondersteuningscoördinator, de schoolmaatschappelijk werker en de schoolondersteuner van het SWV VO Westland.
Lees hier meer overSchoolondersteuningsprofiel
Met de invoering van passend onderwijs is iedere school verplicht een schoolondersteuningsprofiel (SOP) op te stellen. In het SOP staat beschreven welk aanbod aan onderwijs, zorg en ondersteuning de school kan bieden. Het SWV VO Westland legt de SOP’s van alle scholen naast elkaar om duidelijk te krijgen of aan alle leerlingen een passende plek geboden kan worden.
Bekijk het SOPMeer over onze school?
Vind snel waar je naar zoekt!